Pedagogiikka

Steinerpedagoginen varhaiskasvatus perustuu Rudolf Steinerin (1861-1925) kasvatusvirikkeisiin. Steinerpedagogiikassa alle 7-vuotias lapsi huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Kasvatuksessa tuetaan lapsen koko olemusta. Painopiste varhaislapsuudessa on fyysisessä kasvussa ja muotoutumisessa. Pienen lapsen kasvatuksessa keskiössä on kasvattaja itse. Lapsi oppii jäljittelemällä aikuista. Tämän takia on hyvä tarkkailla millä tavalla aikuinen itse toimii.

Ympäristö on myös tärkeää huomioida lapsen kasvatuksessa. Luonnonmateriaalien kokeminen, kuten silkit, kivet, kävyt, villa ja simpukat antavat lapsen aistien kehittymiselle hyvän tuen. Pyrimme päiväkodissa mahdollisimman kodinomaiseen ja lämpimään tunnelmaan.

Lämpöä, rauhaa ja iloa

Pieni lapsi on avoin maailmalle. Päiväkodin tulee olla kuin suojaisa pesä, jonne on aina mukava tulla. Sinilinnun lämmin tunnelma syntyy väreistä, luonnon materiaaleista ja yhteisistä lämpöisistä hetkistä.

Aikaa leikille

Lapsi oppii ja kehittyy leikin kautta. Kotileikit, ritarilinnat ja intiaaniseikkailut syntyvät kivistä, oksista ja muista luonnon materiaaleista. Tärkeintä on, että lapsella on aikaa leikkiä. Sinilinnussa lapset pääsevät osallistumaan myös oikeisiin töihin taitojensa ja innostuksensa mukaan. Aikuisen työ antaa jäljittelylle esikuvan.

Rytmi kantaa lasta

Kun päivän rytmi on lapselle tuttu ja kiireetön, lapsi saa levätä siinä. Satupiirin taianomaisesta maailmasta lähdetään ulkoleikkeihin, joista kokoonnutaan jälleen yhteen ruokailuun. Lepohetken ja välipalan jälkeen koko joukko lähtee jälleen ulos. Päivän rytmi hengittää: sisään ja ulos.

Viikko rytmittyy toimintoihin: maalauspäivä, leipomispäivä, eurytmiapäivä ja retkipäivä seuraavat toisiaan. Vuoden kiertoon liittyvät juhlat jakavat vuoden jaksoihin ja kohottavat arjen yläpuolelle. Päiväkodissa juhlitaankin paljon: on sadonkorjuujuhla, lyhtyjuhla, adventtijuhla ja tietenkin jokaisen lapsen syntymäpäiväjuhla. Valmisteluihin lapset osallistuvat aikuisten rinnalla.

Yhteinen kasvatustehtävä

Vanhemmat ovat Sinilinnun kantava voima. Kasvatusvastuu on yhteinen. Kukin perhe osallistuu voimavarojensa mukaan päiväkodin yhteisiin tapahtumiin.

Tampereen Rudolf Steiner -päiväkoti Sinilinnun kannatusyhdistys ry

Irma Silventoinen
1092741-6
Muotialantie 77, 33800 Tampere
044 989 4157
irma.silventoinen@tampereensteinerkoulu.fi

Päiväkodin toimisto ja keittiö: 040 836 5794
Päiväkodin johtaja Irma Silventoinen: 044 989 4157
Päiväkodin sähköposti: sinilintu@tampereensteinerkoulu.fi

Aurinkoiset 040 654 7223
Tähtöset 040 654 7226
Päivänsäteet 040 620 7685
Poutapilvet 040 654 7221
Kuunsirpit 040 654 7230